Zespół Innowacji, Technologii i Analiz

Projekty z zakresu ochrony zdrowia

Projekty z zakresu ochrony zdrowia

 

Inżynieria i funkcjonalizacja systemów kontrolowanego uwalniania substancji bioaktywnych z Pelargonium sidoides w leczeniu ognisk zapalnych spowodowanych paradontozą

Nazwa projektu

Inżynieria i funkcjonalizacja systemów kontrolowanego uwalniania substancji bioaktywnych z Pelargonium sidoides w leczeniu ognisk zapalnych spowodowanych paradontozą

Kierownik projektu 

prof. dr hab. inż. Marek Kowalczuk

Okres realizacji 

24.08.2017 - 23.08.2019

Wartość projektu 

1 169 360, 00 zł

Cel projektu 

Leczenie paradontozy obejmuje stosowanie antybiotyków i syntetycznych środkówprzeciwbakteryjnych. Ich stosowaniu towarzyszą jednak niepożądane działania uboczne, które powodują między innymi zwiększoną oporność bakterii na antybiotyki. Taka strategia nie nadaje się więc do długotrwałego lub powtarzalnego leczenia i nie zatrzymuje powrotu choroby oraz dalszego jej rozwoju. Stwarza to zapotrzebowanie na systemy kontrolowanego podawania środków przeciwbakteryjnych o ich łagodnym, miejscowym działaniu. Toteż, celem projektu jest inżynieria systemów biodegradowalnych, które przylegając do śluzówki dziąsła dostarczają miejscowo leki zawierające naturalne substancje czynne umożliwiające leczenie przyzębia. Systemy, które zostaną zaprojektowane, będą uwalniały przez dłuższy czas zoptymalizowane dawki wielu leków przeciwbakteryjnych pochodzących z korzenia Pelargonium sidoides, wyłącznie w obszarze dotkniętym chorobą. Zwiększy to zarówno łatwość dozowania leków jak i komfort pacjenta. Efektem realizacji projektu będzie innowacyjny produkt, który pomoże uniknąć lub opóźnić leczenie chirurgiczne, zapobiegnie skutkom ubocznym, takim jak oporność bakterii na antybiotyki oraz obniży liczbę ciężkich przypadków zmniejszając tym samym społeczne koszty leczenia.

Jednostki współrealizujące 

Uniwersytet Jagielloński, Wydział Biologii i Nauk o Ziemi

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych i funkcjonalnych. Użytkownik może zaakceptować pliki cookies albo wyłączyć je w przeglądarce.
Więcej informacji Ok